Minneapolis

Se där, vi fick anledning att skriva en sista blogg post. Vårt sista stopp på resan blev Minneapolis hos våra vänner Jan & Al. Vi träffades en gång på en shuttle bus i Oakland på väg till Hawaii 2015 och har setts flera gånger sedan dess. Bland annat besökte de oss sommaren 2017.

Vi har haft en underbar vecka med mängder av upplevelser och många skratt. Bland annat fick vi besöka Paisly Park, Prince hem och studio, som precis har konverterats till ett museum. Tyvärr fick man inte fotografera där inne, men det var häftigt att få se hela det praktfulla huset med alla musikstudios, filminspelningsplatser, scener och nattklubb. Hans arbetsplats hem var ett och samma och han hade endast ett par sovrum på övervåningen.

Till vår förvåning fick vi veta att hans personliga kock jobbar kvar och att vi kunde inta en lunch i nattklubben efter visningen, så självklar gjorde vi det.

 

 

Våra värdar gav oss en privat guidning runt Minneapolis och visade bland annat Fredrik R Weisman art museum, en byggnad ritad av Frank Gehry. Hur cool som helst och tacksam att fota.

 

Ett annat av stans kännetecken är The arch stone bridge, en gammal järnvägsbro som nu har gjorts om till gång- och cykelbro. Självklart trodde inte många på arkitekten och hans idé om en böjd bro i sten, men det gick ju hur bra som helst.

 

I Minnesota och Minneapolis finns det största shopping center i hela USA, Mall of America. Då måste vi ju shoppa lite, men kanske det som är mest annorlunda är att det finns en nöjespark mitt inne i centret. Tre berg-och-dal banor och massor av annat.

Du kan bland alla butiker bygga din egen nallebjörn. Du väljer tyg, modell och får den stoppad. Sedan gäller det att namnge den  och få ett födslointyg. Det finns 8 olika stationer att passera innan nallen är klar.

 

Som synes kan den se ut lite hur som helst. Det var fullt med folk inne i butiken, så det är populärt.

 

 

 

Behöver din docka gå till frissan går även det att ordna.

 

 

 

Då vin och får står på att-göra-listan för resan så lyckades vi få även det tillgodosett. En och annan kanske funderar över möjligheten att göra vin i ett område så pass långt norrut som Minnesota och Wisconsin, på gränsen till Kanada. Jodå, för att lyckas med det har man på universitetet lyckats korsa druvsorter från Europa  med härdiga druvor från norr och på så sätt få fram 11 druvor för vinodling.

De har blivit döpta efter franskklingande ortsnamn från trakten, så som Pepin, Frontenac Marquette. Vi besökte Villa Bellezza och Danzinger vineyards i ett väder som närmast beskrivs som vinter.

 

Efter vin kommer får och Al hade bokat besök Hickory Hills Farm där vi blev visade runt gården och få ställa alla tusen frågor om fårskötsel. Det är fascinerande att lära hur olika förutsättningarna är, här är det köttet och ullen som är den produkt man vill få fram, medan det är kött och skinnen hemma hos oss med Gotlandsfåren.

Ett intresse som väckts under resa är öl. Så vårt värdpar ordnade en guidad tur på Surly brewery, en mycket uppskattad tur med mängder av nya insikter.

 

 

De hävdar bland annat att de hämtar glaciärvatten från brunn rakt under bryggeriet så att de har det bästa av vatten att få tag på. Coolt.

 

 

På tal om glaciär och is, så täcktes även Minnesota av is under istiden och spännande vattendrag och naturfenomen uppträder lokalt.

 

 

Som här vid Taylors Falls där stora potthål bildats i berget när vattenmassor dragit med sig slam och sten i håligheter. Floden på bilden är St Croix river som skiljer Minnesota och Wisconsin åt.

 

Man kan inte lämna Minneapolis utan att nämna den andra stora artisten/konstnären från stan. Bob Dylan. Han har hyllats bland annat genom denna Mural Painting, en massiv målning på en huskropp, mitt i stan. Som vanligt finns fler bilder under Stefans fotogalleri.

Jan och Al, ett stort tack för en oförglömlig vecka, vi säger som Prince

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »