Vin, vin och åter vin

 

I Southern Australia har vi nu besökt Barossa Valley och McLaren Valley, två distrikt kända för viner med mycket hög kvalitet.

Jacob’s Creek var den första vingård vi besökte och vi fick träffa managern Michaela Norrman. Det var ett fantastiskt kul möte med en dynamisk och driven tjej från Sverige. Hon har tagit fram en specialserie där man kan få en egen etikett och vi köpte självklart ett par flaskor.

Nästa steg i hennes utveckling av besökscentret handlar om att man under professionell ledning får göra sin egen vinblandning i en vinbar. Det kommer att finnas 4 vita och 4 röda viner att välja bland. Blandningen görs datoriserat och helt slutet för att inte blanda in luft. Maskiner tillsluter flaskorna med skruvkork och vinerna håller lika bra som de för försäljning i butik. Man kan efteråt komma tillbaka och köpa mer av ”sitt” vin.

Vi fick prova flertalet härliga viner som inte finns tillgängliga hemma, bland annat Double Barrel med Cabernet Sauvignon. Eva höll i provningen på ett mycket trevligt och kunnigt sätt. Vi kände oss mycket välkomna.

 

Vår nästa anhalt i Barossa blev Peter Lehmann. Detta vineri startade 1979 som en tillverkare för odlare som hade svårt att sälja sina druvor någon annanstans. Först efter två år kunde verksamheten tjäna tillräckligt med pengar för att betala för druvorna.

Vi hade ett trevligt möte med Deb som höll i provningen. Vi åt sedan lunch, tog med en flaska till bordet som vi sedan kunde ta med hem.

 

 

En av de minsta vingårdarna i området är Rockford Barossa. I deras cellar door mötte vi mycket dedikerad personal som kunde berätta att de gör viner för hand som för 100 år sedan. De handplockar druvorna från stockarna och även alla maskiner i produktionen är över 100 år gamla.

Vinerna är fantastiska och deras produktion nådde maxkapacitet redan för 20 år sedan, men de vill inte utöka. En av deras specialiteter är sparkling shiraz, men den var redan slut, så vi fick prova det längre fram.

 

En självklar producent att besöka här är ju Penfolds och vi hade turen att få träffa Annie. Hon gav oss special treatment då hon förstod att vi i Sverige är medlemmar i Penfoldsklubben .

 

Det som ger så mycket i att åka till dessa öppna provningar är just att det ger möjlighet att prova sådant som vi inte kommer över någon annanstans, så även här.
VI fick med oss en god Pinot Noir.

 

Över till McLaren Valley där vi stannade på Oxenberry Farm (även en vingård). Vi bodde deras cottage och blev väl omhändertagna av Simmone och Carla.
Vi besökte 6 gårdar på en dag där Paxton blev en av våra favoriter.

 

Annabel och hennes kollega bjöd på en supertrevlig provning och glädjande nog finns en del av deras viner hemma. Man får dock ta kontakt med deras distributör, för vi kunde inte hitta dem på systembolaget.

 

Therese hos Oliver Tarana kunde presentera spännande viner gjorda med andra druvor än de vanliga från området. Sangrantino är en tuff druva att odla  och tar flera år innan druvorna är användbara, men när tiden är mogen blir vinet fantastiskt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns så mycket goda viner att det inte går att berätta om de alla och vår största oro just nu är hur vi ska göra med allt vi köpt? Vi kan ju inte ta med allt på resan framöver, så vi får sätta oss och dricka.

Jo just det … hur var det med sparkling shiraz? Vi tycker som vanlig olika.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »