Nullarbor och Stefan fyller år

Kalgoorlie, en stad som andas vilda västern och art deco. Platsen är mest känd för guldprospektering och lättfotade flickor, skimpies.

Det finns till och med ett bordellmuseum med guidade turer, något vi avstod.

 

 

 

Dock var det lite lustigt att se hotellets sovrum när vi hade checkat in.

 

 

 

Vi hamnade här för att förbereda en del av bilkörningen över The Nullarbor som inkluderar att spela världens längsta golfbana, Nullarbor Links över 1365km (par72).

Men innan den långa bilfärden firades Stefans födelsedag med ett 2½ timmes guidad tur vid världens näst största öppna gruvhål, the Super Pit.

 

Hålet är 1,5 x 3,5 km i yta och mer än 600 meter djup. Det arbetas här dygnet runt alla dagar i vecka året runt för att producera 60 kg guld per dag.

 

 

De enorma lastarna väger 166 ton tomma och har dieselmotorer (de har inte bara 1) på 2300hk. Bara ett däck väger 5 ton och tar 45 minuter att byta. De kan ta 240 ton last och kan köras som fortast i 55kph. De är enorma, jämför med den normalstora lastbilen på bilden.
Efter en god lunch på hotellet spelades de två första golfhålen på Kalgoorlie GC och dagen avslutades med middag på stans bästa indiska restaurang. Mums.

Nullarbor nästa. Det är en körning på Eyre Highway från Norsman i Western Australia till Port Augusta i Southern Australia och sträcker sig 1675km. Man möter mest öppet landskap och mycket långa raksträckor.

Vägen är känd för att vara tuff under varma dagar och man rekommenderas att ta mycket vatten med sig. Både för sig själv och bilen.

 

 

Det finns dock en del att vackert att stanna och se under vägen.

 

 

 

Vi tog in på olika ”stations” under vägen där vi också kunde stöta på små lokala muséer. Bland annat kunde vi se denna bit av USA’s spacelab som kraschade över södra Australien 1979. Coolt att kunna få rör en sådan bit.

 

 

 

 

Det är så himla smart att förlägga en golfbana utmed vägen så att man måste sträcka på benen och röra sig lite. Det är tydligt att det inte är så ovanligt med förare som somnar vid ratten. Vi fick använda våra vandringskängor som golfskor för att minska risken att bli ormbitna.

Golfresultatet då? (hör jag er ropa) 114 slag vilket visar sig vara bättre än det vanliga mellan 120-150, men med tanke på banans skick var det kanske inte så tokigt ändå.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »