Första veckan i Nya Zeeland


En vecka går fort men vi har hunnit med en hel del.
Vi startade med att åka norrut från Auckland i en ny campervan, inte direkt ny från fabrik, men en annan sort än den vi hade i Australien.

 

 

Bilen är en Dream Sleeper Mini från Spaceship rentals. Snacka om downsizing, men vi får med vår packning och Stefan kan sova raklång. Vi kan dock inte sitta inne under regniga dagar, så vi får åka dit där solen finns.

 

Så vårt första stopp blev Aroha Island, ett reservat för den skygga Kiwi fågeln. Vi gick på nattliga vandringar med ficklampor med rött ljus, smygandes så tyst man kunde, men inte kunde vi se någon. Hörde, det gjorde vi.

 

På våra promenader såg vi ändå andra sorters flygande tingestar som denna vackra fjäril.

 

 

 

Vi fick tips från vänner hamma att  besöka Waitangi treaty grounds (tack Patrik) och det kändes som ett viktigt besök. Vi fick här lära känna det moderna landets historia från 1800-talets mitt, hur britterna och maorierna kunde enas om att leva sida vid sida.

Maoriernas alla ledare samlades under en flagga, den vänstra på bilden, och såg nyttan av att samarbeta med britterna. Ett jämbördigt avtal skrevs under och det är fortfarande det som gäller idag.

 

Strax utanför Auckland (bilden) ligger Waiheke Island och där driver våra vänner David och Helene Gunson sin vingård.

 

 

Vi kunde besöka dem under en härlig, visserligen lite molnig, men fantastiskt trevlig dag.

 

 

 

De har från grunden utvecklat sin gård till att få priser, guld och tredje plats i olika tävlingar för sin Merlot, Cabernet Franc Reserv 2013. Vi fick chans att smaka den och flera andra sorter som de gör, bland annat en rosé.

 

De kunde berätta mycket om hur det går till att göra vin och att det går så bra även om man har en mindre gård.

 

 

Stort tack till er båda för att vi fick ta del av er dag och se så mycket av er ö.

 

 

4 svar på ”Första veckan i Nya Zeeland”

  1. Vad roligt att David och Helene har kommit så långt med sin vingård. När jag var där med barnen i december 2004, och av en ren slump träffade David på en food court i Auckland, så hade de bara en underbar och obebyggd tomt och ritningar på ett hus. Hälsa! Kram

    1. Ja, vi håller med. De har kommit väldigt långt och håller mycket hög kvalité. De nämnde ert besök. 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.