Sydney


Efter att ha kört runt halva Australien stannade vi 5 nätter i Sydney, Surry Hills. Vi bodde på en AirBnB hos en mycket trevlig värd Alex.

Sydney är en promenadvänlig stad, så bilen fick stå parkerad tills dess den blev såld, vilket skedde i sista minuten. Det är inte utan att det känns lite märkligt att gå runt i en stad med så många brittiska namn, så som Hyde park (bilden) , Liverpool street eller Oxford street.

Här som i många andra städer, finns minnesmärken efter soldater som stupat i de olika krigen. Nu inför 100-års minnet av slutet på förstavärldskriget, putsas de upp och det byggs nytt.

 

Vad vore en storstad om inte det fanns många höga byggnader som Tower Eye eller alla skyskrapor. Det är ändå bara själva city som har de höga husen, i övriga Sydney är det låga 2-3 vånings hus som gäller.

 

Men mest kända byggnaden är väl ändå operahuset, ritat av den danske arkitekten Jörn Utzon. Taken är klädda med över 1 miljon keramikplattor från Höganäs och det tog 14 år att slutföra bygget. Invigningen skedde 1973

Harbour bridge är också en känd  byggnad, konstruerad under 20-30 talet. Bästa sätt att se de båda är från vattnet och det går flertalet färjelinjer över hela stan och till förorterna.

 

Ytterligare bra sätt att lära känna en stad är turistbuss. Jaja, vi vet att det är lite av en fälla, men inte helt. Med denna BigBus hopon-hopoff  kunde vi inte bara lära oss mer om Sydney, vi kunde dessutom ta oss runt stan och ut till bland annat …

Bondi beach.
Här ifrån tog vi en långpromenad utmed kusten mot Coogee beach.
Sommaren har just kommit till stan och stränderna börjar fyllas upp av soltörstande.

 

Dessa stränder är inte bara paradis för sol och bad, utan också för surfare. Det har varit blåsigt under flera dagar och havet drog in stora vågor till deras förtjusning.

 

Havet har under lång tid även slipat klippväggarna och format dem till riktiga konstverk.

 

 

Vi fick tillfälle att få träffa vår utbytesstudent Joey och hans föräldrar över en 3 timmars lunch. Det var fantastiskt kul att äntligen få träffas då det var 8 år sedan Joey var hemma hos oss.

 

Då får vi  ta farväl av Sydney och Australien för denna gång. Ett är säkert, och det är att vi absolut vill komma tillbaka och se mer av detta fantastisk land och de trevliga människor vi träffat under resans lopp.

 

Nya Zeeland nästa

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »